UPUTE ZA ZBRINJAVANJE DJECE U VRTIĆU

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je prijedlog uputa po kojima će se od 11. svibnja održavati rad u vrtićima i nastava u nižim razredima osnovnih škola, a kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Upute se odnose na ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te osnovnoškolske ustanove u kojima je osigurana mogućnost zbrinjavanja djece rane i predškolske dobi te učenika koji pohađaju razrednu nastavu.

U ponedjeljak 4. svibnja na mrežnim stranicama vrtića će biti objavljen upitnik o potrebama roditelja za zbrinjavanjem djece, počevši od 11. svibnja, a prema čijim će se rezultatima organizirati rad u vrtiću. Upitnik je potrebno ispuniti do četvrtka 7. svibnja.

Djeca koja imaju povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome poput kašlja i kratkog daha ili koji su pod rizikom da su mogli biti u kontaktu s osobama pozitivnim na COVID-19 (primjerice u kućanstvu ili u ustanovi) ili su pod sumnjom da bi mogli biti zaražena s COVID-19 ostaju kod kuće te ih roditelji/skrbnici ne smiju dovoditi u ustanove. Činjenice iz prethodne dvije rečenice, kao i činjenicu da se radi o djetetu s oba zaposlena roditelja te ne postoji druga mogućnost zbrinjavanja djece, kao i to da je roditelj upoznat s ovim uputama u cjelini, roditelj potvrđuje pisanom izjavom ravnatelju ustanove prije uključivanja djeteta u ustanovu.

Sukladno uputama, odgojno-obrazovne skupine formiraju se s najviše 9 djece. Skupine se formiraju u četvrtak 7. 5. 2020. Nakon formiranja skupine djece, 14 dana od početka primjene ovih uputa uključujući neradne dane (11. – 24. 5. 2020.) ne primaju se nova djeca u skupinu.