Od 27. siječnja do 24. veljače 2022. godine u Dječjem vrtiću Carić održana je online edukacija za odgojitelje i stručne suradnike na temu pozitivne discipline. Voditeljica edukacije bila je odgojiteljica predškolskog odgoja Daria Antonović, savjetnica i mentorica u području osobnog razvoja i području roditeljstva te razvoja djece. Edukacija se odvijala u četiri modula tijekom kojih smo se upoznali s kriterijima za učinkovitu disciplinu, načinima uspostavljanja suradnje s djetetom, poželjnim metodama u radu s djecom zbog stvaranja osjećaja povezanosti, identifikacijom nepoželjnih ponašanja kod djece i razlikama između prodika i ohrabrenja.

Zaključili smo da provođenje načela pozitivne discipline u početku može biti izazovno i dugotrajno, no u konačnici ostvaruje dugoročnu dobrobit za svako dijete, a potom i za stručnjaka – profesionalca u svojoj ulozi. Da bismo mogli djelovati prema djetetu bilo u ulozi stručnjaka ili roditelja, važno je razumjeti podlogu i namjeru djetetovog ponašanja.

Osim za usvajanje korisnih informacija, edukacija je bila prilika i za međusobno druženje i produbljivanje odnosa, kao i druženje s vrlo zanimljivom predavačicom.