🌈 ŠTO JE DUGA? 🌈

Možda je duga nebeska pruga satkana od malenih kapljica kiše

kroz koje sunčeva svjetlost zemlji,

šarena pisma piše💌.                                                                                                                                              

 

Pa su žuta pisma

za jaglace i maslačak 🥀.

Narančasta za tikvice, breskvice i nečije pjegice🍑!

Crvena su pisma za ruže,

makove, trešnje i jagode🌹🍒🍓.

Zelena za travu i gusjenicu 🐛,

plava za nježnu potočnicu 💙.

Ljubičasta za ljubicu i

šafranovu krunicu🌸.

Možda se duginim  bojama Sunce zemlji smije 🌞🌎?!

A znate li da se svaka

boja u bijeloj boji krije🤍?

TINA MIHALJEVIĆ

🌟 U jasličnoj odgojnoj skupini “Zvjezdice”, dana 08. travnja 2022. godine pripravnica Minea Matošić provela je svoju drugu oglednu aktivnost na temu: “Dugine boje” 🌈.

🧡 Cilj provedenih aktivnosti bio je razvijati kod djece svijest o duginim bojama. Imenovanje, stjecanje znanja i spoznaja o duginim bojama.

💛 Zvjezdicama su na izbor dane raznovrsne aktivnosti na temu “Dugine boje”, sobi su dodane fotografije prigodne temi. Tijekom aktivnosti u pozadini su bile popraćene pjesmice o “Dugi”.

💚 Putem spoznajnog razvoja djeca su stjecala iskustva i spoznaje o duginim bojama, razvijala sposobnost uočavanja i primjenjivanja ponuđenih materijala, taktilnu percepciju i stjecanje iskustva dodirom. Djecu se poticalo na manipuliranje materijalima i pravilno korištenje raznovrsnih pomagala i sredstava (u svim aktivnostima).

❤️Razvoju govora, izražavanja, komunikacije i stvaralaštva pridonijelo je poticanje komunikacije tijekom aktivnosti (razvoj verbalne i neverbalne komunikacije tijekom svih aktivnosti), slušanjem, postavljanjem pitanja i održavanja razgovora u aktivnostima, poticanjem razvoja artikulacije glasova (ispravan izgovor, usavršavanjem izgovora u razgovoru, aktivnostima i igrama). Zadovoljavanjem djetetove potrebe za likovnim izražavanjem i stvaranjem.

💙 Kod djece se poticalo razvijanje tjelesnog i psihomotornog razvoja u razvoju fine motorike šake i prstiju upotrebom različitih materijala, manipulacijom i/ili modeliranjem, grube motorike, koordinacije oko-ruka i preciznosti pokreta. Zadovoljavanjem dječje potrebe za igrom, kretanjem i izražavanjem kroz pokrete.

💜 Kroz aktivnosti kod djece poticao se razvoj socio-emocionalnog razvoja i razvoja ličnosti poticanjem interakcije i suradnje među djecom u zajedničkim aktivnostima, potrebe za istraživanjem u ponuđenim sadržajima, omogućavanjem razvoja djetetove autonomije, stvaranjem pozitivne emocionalne klime, opuštenog i ugodnog ozračja, te pozitivne komunikacije u skupini.

Odgojiteljica: Minea Matošić

Mentorica odgojiteljica: Ana-Marija Cimperman