Odvikavanje od pelena veliki je korak u životu djeteta i zahtjevan razvojni zadatak, a sam proces odvikavanja za roditelje često predstavlja izazov kojeg se i pribojavaju. Odvikavanje od pelena zahtjeva kvalitetnu i temeljitu pripremu djeteta i roditelja, te ovisi o fizičkoj, kognitivnoj i emocionalnoj zrelosti djeteta.

Za uspješno odvikavanje od pelena potrebna je fiziološka i emocionalna spremnost djeteta te određeni stupanj psihofizičkog razvoja koji to djetetu omogućuje. Obično se znakovi spremnosti na odvikavanje od pelena kod djece uočavaju u dobi između 1.5 i 2.5 godine, iako ponekad nije neobično da se ti znakovi pojave i nešto kasnije. Roditelji se najčešće odlučuju na skidanje pelena tijekom ljetnih mjeseci u periodu između drugog i trećeg rođendana, no odluka o tome je li vrijeme za odvikavanje od pelena ne bi trebala ovisiti o vremenskim prilikama i rasporedu godišnjeg odmora nego o znakovima koji ukazuju na djetetovu spremnost da se uspješno nosi s ovim izazovom.

Neki znakovi da je dijete spremno za odvikavanje od pelena:

  • ima redovitu stolicu u predvidljivo vrijeme,
  • ima duže periode kada je suho (suha pelena poslije spavanja, tijekom dana suha pelena po nekoliko sati u komadu),
  • svjesno je da je obavilo nuždu i traži promjenu pelene; smeta mu puna ili mokra pelena,
  • vidljivo pokazuje da obavlja nuždu (umiri se, gestikulira izrazima lica i sl.),
  • pokazuje interes za korištenje „tute“ ili zahoda,
  • razumije i koristi riječi za veliku i malu nuždu (npr. piškiti, kakati),
  • pokazuje interes kada ostali ukućani koriste WC, prati ih u WC, pušta vodu, zapitkuje,
  • sviđa mu se biti u donjim gaćicama i radije ih bira nego pelenu,
  • može samostalno spustiti i podignuti hlače.

Kako pripremiti dijete?

Za uspješno savladavanje odvikavanja od pelena možete djetetu pomoći na sljedeći način:

  • od najranije dobi nastojte kod djeteta razvijati razlikovanje osjećaja suhe u odnosu na mokru pelenu; dijete koje se navikne dugo ostajati u punoj ili mokroj peleni teže će naučiti prepoznati potrebu za obavljanjem nužde,
  • kada presvlačite dijete, pokažite djetetu njegovu mokru ili pokakanu pelenu, istresite pred njim stolicu iz pelene u WC i zajedno pustite vodu i bacite pelenu,
  • najavite djetetu da će i ono kad bude veće ići na tutu ili WC i da mu neće trebati pelene,
  • ako pokazuje interes za to, dopustite djetetu da s vama uđe u WC, da vidi mokraću i stolicu u WC školjki, da povuče vodu i sl.,
  • kroz igru pripremajte dijete na proces odvikavanja od pelena (npr. dijete može staviti svoju lutkicu ili plišanca na tutu da obave nuždu, lutkica se može popiškiti na pod ili u hlače pa je treba presvući i sl.),
  • kada u šetnji vidite izmet ili psa koji vrši nuždu objasnite djetetu što se događa i što životinja radi,
  • čitajte djetetu slikovnice koje se bave ovom tematikom (Langen, A. i Kraushaar S.- „Leo kaže zbogom pelenama“, Ross, T.- „Hoću svoju tutu“; Stellmacher, H.- „Zeko Vjeko više ne treba pelene“, Šokota, Đ.- „Mali medo s pelenama“).

Neposredno prije samog skidanja pelena pripremite dijete tako da:

  • razgovarajte s djetetom te mu objasnite što planirate, kako će to izgledati te što očekujete od njega,
  • zajedno izaberite prve gaćice i kahlicu (npr. sa slikom njegovih omiljenih likova),
  • upoznajte dijete s kahlicom i WC-om i objasnite mu čemu služe,
  • postavite kahlicu na dogovoreno mjesto tako da djetetu bude vidljiva i lako dostupna,
  • odijevajte dijete tako da samostalno može spustiti i dignuti donji dio odjeće, manja djeca najlakše se snalaze s odjećom bez zakopčavanja,
  • nemojte puštati dijete da predugo sjedi na tuti, ako dijete ne obavi nuždu za 5 minuta, nemojte ga prisiljavati. Cilj nije da se dijete, dugo sjedeći, po slučaju „popiški u tutu“, već da ga naučimo prepoznati vlastitu potrebu i na temelju te potrebe obaviti nuždu – na odgovarajućem mjestu,
  • objasnite djetetu da su nezgode sasvim normalne i da su sastavni dio učenja. 

 

Kako se roditelj može pripremiti?

  • Informirajte se i educirajte, a potom izradite plan koji ćete podijeliti s ostalim djetetu bliskim osobama. Pripremite dijete na ovu promjenu.
  • Napravite praktičnu pripremu (kupiti gaćice, postaviti nepropusne podloge na madrace, pomaknuti tepihe, pripremiti presvlake i sl.)
  • Nemojte noću buditi dijete i odvoditi ga na WC. Dijete treba probuditi njegov mjehur koji mu signalizira da je pun, a prepoznavanje tog signala dijete mora naučiti. Stoga ako primijetite da se dijete po noći vrti jer bi trebalo piškiti – pustite ga i čekajte da se samo potpuno probudi i svjesno obavi nuždu. Odvođenje djeteta na WC u polu usnulom stanju ne smanjuje naviku mokrenja u snu već je podržava i djeluje kontraproduktivno.
  • Nekoj djeci treba više vremena da nauče prepoznavati signale vlastitog tijela i često će se noću, odnosno u snu pomokriti u krevet. Nemojte ih tada zbunjivati povremenim vraćanjem na pelene već radije napravite praktičnu pripremu – postavite nepropusne podloge na madrace, pripremite rezervne presvlake, i nastojte da vam djetetova samostalnost i usvojenost higijenskih navika ima prednost pred trajno suhim krevetom.
  • Izdvojite dovoljno vremena za proces odvikavanja čije trajanje varira od nekoliko dana do nekoliko mjeseci ovisno o djetetu.
  • Naoružajte se strpljenjem te prilagodite očekivanja, dajte djetetu vremena.
  • Osluškujte potrebe svog djeteta te poštujte djetetovu osobnost i temperament.
  • Pustite djetetu da samo diktira tempo odvikavanja i pohvalite ga za svaki pokušaj.
  • Ne zaboravite da je odvikavanje od pelena za dijete nova vještina koja se postepeno stječe te da će vjerojatno biti dosta mokrih incidenata. 

 

Praktični savjeti

Bilo bi dobro da se djetetu tijekom ovog procesa ne događaju paralelno i neke druge veće promjene (rođenje brata/sestre, polazak u dječji vrtić, selidba i sl.) te da dijete bude kod kuće ili u nekom drugom poznatom okruženju gdje se osjeća sigurno te da ima podršku roditelja.

Kada zapazite da je vaše dijete spremno i odlučite krenuti s odvikavanjem od pelena, naoružajte se upornošću i strpljenjem. Proces odvikavanja od pelena traje i nije jednostavan. Nekoj djeci treba i nekoliko godina da posve usvoje tu sposobnost. Isto tako, u tom procesu postoje i prekidi. Dijete koje je preraslo pelene u nekim situacijama može ponovo početi piškiti ili kakati u gaćice. To se može događati za vrijeme bolesti, umora, velikog uzbuđenja, velike zaokupljenosti igrom ili u stresnim situacijama. Nemojte pokazati svoje razočaranje ako se to dogodi, nikada ne korite dijete, ne vičite i ne posramljujte već ga kratko ohrabrite. Nemojte ga upozoravati na “nezgodu” jer će mu vjerojatno biti neugodno, nego mu dajte priliku da se presvuče u suhu odjeću bez dodatnih objašnjenja. Ako je djetetu teško, razgovarajte o njegovim osjećajima, a ne o činjenici da se „popiškilo“.

Nikada ne tjerajte dijete da sjedi na tuti ili školjki dok ne obavi nuždu. Isto tako nikada nemojte dijete kažnjavati ako ne uspije kontrolirati nuždu. Time mu dajete poruku da vam je to jako važno i da ono to mora učiniti kako bi vas zadovoljilo. Na taj način odvikavanje od pelena postaje jedan mučan dio svakodnevice i veliki stres u djetetovu životu.

Roditelji se, zbog jednostavnosti i praktičnosti, odluče na skidanje pelena u ljetnom periodu kada dijete na sebi ima malo odjeće te se sȁmo brže i lakše može svući, a i manji je strah da će se dijete prehladiti ako bude u mokrom. Svakako dijete obucite u praktičnu odjeću koja se lako skida i izbjegavajte bodiće koji se kopčaju između nogu.

U fazi odvikavanja češće priupitajte dijete da li mu se kaka ili piški, naročito prije izlaska iz kuće. Nije preporučljivo planiranje duljeg putovanja i situacije u kojima ste dalje od kuće (npr. dugotrajni shopping), no ako je to nužno, svakako ponesite rezervnu odjeću (gaćice) za slučaj nezgode. 

 

Pelena za vrijeme spavanja

Iako je za skidanje pelene jedan od osnovnih savjeta da se pelena skida uvijek, u svim situacijama, da ne bi povremenim stavljanjem stvarali zbrku kod djeteta, to ne mora vrijediti za period spavanja. Naime, nije rijetko da dijete još neko vrijeme nakon što je skinulo pelenu, ima pelenu tijekom spavanja (dnevnog i noćnog). Pri tome je moguće i postepeno skidanje – prvo za vrijeme dnevnog odmora jer je on puno kraći, a tek kasnije i tijekom noći. „Pravila“ za skidanje pelene tijekom spavanja su praćenje da li je pelena djeteta suha kada se probudi. Ako je pelena suha nekoliko dana za redom, možete ju pokušati skinuti.

Kada odlučite skinuti noćnu pelenu, dijete neposredno prije spavanja i nakon buđenja kratko posjednite na kahlicu. Nemojte djetetu uskraćivati napitak prije spavanja jer o količini popijene tekućine ovisi samo hoće li noćna lokvica biti veća ili manja. Nikako ne budite dijete po noći da bi mokrilo, dijete bi trebao probuditi mjehur koji signalizira da je pun, a ne mama. Suprotno mišljenju brojnih roditelja odvođenje djeteta na wc u polu usnulom stanju ne smanjuje naviku mokrenja u snu već je podržava i djeluje kontraproduktivno. Ako primijetite po noći da se dijete vrti i da bi trebalo piškiti neka se dijete skroz probudi i svjesno obavi nuždu.

Odvikavanje od pelena veliki je korak za dijete i proces koji okupira cijelu obitelj. Ovaj period odlična je prilika za uspostavljanje međusobnog povjerenja između roditelja i djeteta i vrijeme u kojem ćete djetetu posvetiti posebnu brigu i pažnju. Za dijete mlađe životne dobi nije toliko važno hoće li neku vještinu svladati iz prvog ili desetog pokušaja, već je mnogo važnije da osjeti podršku, prihvaćanje i razumijevanje roditelja tijekom tog procesa učenja. Uspješnost odvikavanja ovisi o vašem roditeljskom stavu glede ovog procesa, stoga morate znati da ćete nježnim pristupom uistinu pružiti sve potrebne preduvjete kako bi dijete sigurno zakoračilo u to novo razdoblje svog života.

    Pripremila:

Marija Lisica, psihologinja