U suradnji sa zdravstvenom voditeljicom 27. ožujka 2023. godine u jasličnoj odgojnoj skupini „Zvjezdice“ održana je radionica zdravstvenog odgoja na temu „Pranje zubi“. Cilj provedenih aktivnosti bio je prikazati kako, kada i koliko često trebamo prati zube, i koju hranu trebamo jesti da bi zubi bili zdravi.

Djeci je pročitana slikovnica „Gric i Grec“ kroz koju je prikazano što će se dogoditi sa zubima ako ih ne peremo. Nakon pročitane slikovnice djeci je na izrađenom primjeru od kartona što demonstrira usnu šupljinu i nalijepljenih bijelih čašica prikazano pravilno pranje zubi s četkicom i pastom za zube. Prikazana je slika zubara gdje su djeca odgovarala na sljedeća pitanja: Što stomatolog ima odjeveno na sebi, s čime on radi, kada trebamo ići zubaru?

Nakon razgovora o važnosti i odražavanju pravilne higijene zuba, djeca su bacala kocku sa sličicama i imenovala stvari na kojoj su bile slike vezane za zdrave i čiste zube: četkica, pasta za zube, čaša s vodom, voće i povrće, zdravi i lijepi zubi, osmijeh.

U likovnom centru djeca su bojala četkice i paste za zube, a u stolno manipulativnom centru su na plastificiranoj slici zubiju posutim sa šljokicama i nacrtanim oblicima s markerom, što predstavljaju Gric i Greca očetkali zubiće s improviziranim četkicama, pastom za zube i vodom.

Zdravstvena voditeljica: Martina Alšić Vidušin