ZDRAVSTVENE PREPORUKE ZA RODITELJE

Polaskom djeteta u kolektiv često se javljaju virusne i bakterijske infekcije. Najčešće su to respiratorne (dišne) i gastrointestinalne (probavne) infekcije. Razlog čestog oboljevanja je nerazvijeni imunološki sustav, a boravkom u kolektivu dijete je izloženo brojnim virusima i bakterijama koje mogu uzrokovati infekciju. Dovoljno je da jedno bolesno dijete dođe u kolektiv, već tada postoji velika mogućnost da se razbole i ostala djeca jer se takve bolesti prenose kapljičnim putem (kihanje, kašljanje, govor) i prljavim rukama. Djeca jasličke dobi često se nalaze u „oralnoj fazi“ što znači da kroz sluznicu usta upoznaju svijet i sve stvari, predmete stavljaju u usta. Na taj način, mogućnost prijenosa zaraze u kolektivu je izrazito povećana.

Kako bi očuvali zdravlje vašeg djeteta i ostale djece u vrtiću, vrlo je važno da bolesno dijete ostane kod kuće do potpunog ozdravljenja. Ako se dijete vrati u kolektiv prerano, postoji velika mogućnost da se ponovno razboli od drugog uzročnika bolesti jer je imunološki sustav iscrpljen od prethodne infekcije. Osim toga, dijete koje je prethodno bilo bolesno i vratilo se ranije u vrtić je potencijalni čimbenik zaraze druge djece u vrtiću.

U cilju očuvanja zdravlja Vašeg djeteta i očuvanja zdravlja druge djece, molimo Vas da ne dovodite dijete u vrtić kod slijedećih simptoma bolesti :

  • Povišene tjelesne temperature (iznad 37,2°C)
  • Kožni osip (osim ograničenog pelenskog osipa)
  • Uši vlasišta ili druge nametničke bolesti (dječje gliste, svrab..)
  • Jaki kašalj i otežano gutanje zbog upale grla
  • Konjuktivitis (crvenilo oka, iscjedak iz oka)
  • Proljev ili povraćanje jednom ili više puta dnevno
  • Promjene u boji i konzistenciji mokraće i stolice
  • Zarazne bolesti (vodene kozice, ospice, šarlah…)

Dijete s navedenim simptoma bolesti ne možemo primiti u vrtić!

Svako zdravstveno oboljenje, posebno zarazne bolesti (streptokokne infekcije, vodene kozice, šarlah, infektivni proljevi, dječje gliste, ušljivost…) roditelj je dužan javiti odgojiteljici u skupini ili zdravstvenoj voditeljici radi prikupljanja epidemioloških podataka ostale djece u skupini i provođenja mjera.

Ako se neki od navedenih simptoma bolesti pojavi za vrijeme boravka djeteta u vrtiću, telefonskim putem ćemo Vas obavijestiti da u što kraćem roku dođete po svoje dijete i po potrebi odvedete liječniku. Po završetku liječenja i boravka kod kuće radi bolesti, roditelji su dužni donijeti potvrdu liječnika o dopuštenju ponovnog boravka u kolektivu.

Ukoliko je po pregledu i procijeni liječnika djetetu potreban antibiotik, također takvo dijete ne smije u vrtić dok je na antibiotskoj ili antipiretskoj terapiji (lijekovi za snižavanje temperature)!

Naš zadatak i vas roditelja je da djeci zajedničkim snagama pomognemo razvijati i poticati higijenske navike kao što su pranje ruku, održavanje osobne higijene, stavljanje ruke, maramice na usta prilikom kašljanja i kihanja kako bi prijenos zaraze sveli na minimum.

Samo zdravo dijete može ići u dječji vrtić!!!

Zdravstvena voditeljica:

Martina Alšić Vidušin