U cijelom svijetu, jedno od 10 djece rodi se prije vremena. U Hrvatskoj, to je više od 2.600 djece godišnje, odnosno sedam svakoga dana.

Podršku roditeljima prijevremeno rođene djece kontinuirano pruža jedina Udruga ove vrste na području RH – Klub roditelja nedonoščadi “Palčići” koja je i ove godine organizirala obilježavanje Svjetskog dana prijevremeno rođene djece, 17. studenog.

Naime, 17. studenog, širom svijeta, organiziraju se aktivnosti koje imaju za cilj podizanje svijesti u javnosti o problemu prijevremenog rađanja.

Obilježavanju Svjetskog dana svjesnosti o prijevremeno rođenoj djeci priključio se i Dječji vrtić „Carić“. Cijeli tjedan smo razgovarali o “Palčićima” i saznali kako i u našem dječjem vrtiću postoje djeca koje od milja zovemo “Palčići”. Oni su hrabri borci koji su se rodili s vrlo malom porođajnom težinom. Provedbom niza aktivnosti primjerenih djeci, osvijestili smo djecu tko su „Palčići“ i zašto su oni posebni. Prigodno smo ukrasili hodnike dječjeg vrtića i sve je sve poprimilo ljubičastu boju! Na kraju, smo zajedničkim fotografiranjem, obilježili njihov dan.

Prijevremeno rođena djeca s obzirom na izazove koji ih prate na putu njihova odrastanja pravi su mali heroji.

„Naša snaga njihova je hrabrost“