Zdravstveni odgoj – higijena ruku

U četvrtak, 23. studenog ujasličnoj skupini “Zvjezdice”, zdravstvena voditeljica je u suradnji s odgojiteljicama provela radionicu zdravstvenog odgoja o higijeni ruku.

Cilj aktivnosti bio je na slikoviti način prikazati djeci važnost pranja ruku kako bi zaštitili sebe i druge oko nas.

Pročitali smo slikovnicu “Mrljek i Prljek slave fujkasti rođendan”, priču o prljavim rukama.Kroz slike je djeci objašnjena važnost pravilnog pranja ruku sapunom i vodom, način na koji se one peru i u kojim situacijama to radimo. Djeci su bile prikazane slike pravilnog pranja ruku gdje su kroz igru učili i ponavljali pokrete pranja ruku.U likovnom centru smo djeci precrtali ruke na papir, a oni su crtali „Mrljeka“ i „Prljeka“.

Također, u suradnji s odgojiteljicama proveden je pokus. Naime, na njihove smo ručicestavili šljokice koje su simbolički predstavljale bakterije na rukama i s tim „bakterijama“ smo se međusobno rukovali.Djeca su uz pomoć provedenog pokusa naučila kako se bakterije  prenose i kolika je važnost redovitog pranja ruku. Na kraju smo ponovili proces pranja ruku sapunom i vodom, kako bi naše ručice bile bez bakterija!

Zdravstvena voditeljica:Martina Alšić Vidušin