Najčešće bolesti u dječjoj dobi

Djeca u dječjem vrtiću često oboljevaju od različitih virusnih i bakterijskih bolesti. Uzroci tome su što je kod male djece imunološki sustav u razvoju, pa su djeca češće bolesna. Nadalje, djeca su prvi puta u kontaktu s većim brojem djece od kojih su neka prehlađena, neka u inkubaciji infektivnih bolesti, a neka zdravi kliconoše.

U jaslicama i vrtiću su najčešće respiratorne i gastrointestinalne bolesti, odnosno one koje pogađaju dišni i probavni sustav, te dječje zarazne bolesti praćene osipom.

Najčešće se javljaju bolesti respiratornog sustava: upale sinusa, upale nosne sluznice, upale ždrijela, upale uha, upale glasnica, bronhitisi..

Izvor zaraze je obično bolesna osoba, a može biti životinja i kućni ljubimci, kontaminirani predmeti izučevinama oboljele osobe, kontaminirana hrana i voda, tlo. Većina bolesti se šire zrakom ili kapljično prilikom govora, kašlja, kihanja, neke i fekalno- oralnim putem prilikom ne održavanja adekvatne osobne higijene i higijene ruku, direktnim kontaktom ili indirektno putem predmeta, preko ozljeđene kože ili sluznica, preko posteljice s majke na dijete.

U cilju očuvanja zdravlja i sprječavanju širenja zaraznih bolesti svi zajedno moramo djelovati da bi se spriječilo širenje bolesti, zaštitilo oboljelo dijete kao i ostala djeca i odrasli u njihovom okruženju. S toga Vas još jednom molimo da u dječji vrtić dolaze samo zdrava djeca, a dijete koje je bolesno ili ima simptome bolesti ostane kod kuće do potpunog ozdravljenja i prilikom dolaska u kolektiv donese liječničku ispričnicu.

Zdravstvena voditeljica:

Martina Alšić Vidušin