Poštovani roditelji!

Od ponedjeljka 4. listopada 2021. godine otvaramo glavni ulaz našeg dječjeg vrtića. Molimo Vas da pažljivo pročitate dolje navedene Upute i protokole koje smo pripremili te da ih se pridržavate. Naše se upute baziraju na Uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije bolesti COVID-19 vezano uz rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2021/2022. koje je objavio HZJZ (https://mzo.gov.hr/vijesti/upute-za-sprjecavanje-i-suzbijanje-epidemije-bolesti-covid-19-vezano-uz-rad-predskolskih-ustanova-osnovnih-i-srednjih-skola-u-skolskoj-godini-2021-2022-26-08-2021/4506).

Kreirajući ih, trudili smo se u naše upute unijeti ono najbitnije, no isto smo tako neke mjere prilagodili mogućnostima našeg vrtića. Vjerujemo da se zajedno možemo nositi s izazovima koje pred nas stavljaju ovi posebni uvjeti rada te da ćemo, unatoč svemu, kvalitetno surađivati kako bi djeci osigurali što veseliju svakodnevicu.

Upute za dovođenje djece  

Mole se roditelji/skrbnici:

  • da ne dolaze u pratnji djeteta ako imaju simptome respiratorne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, grlobolja, proljev,  povraćanje), ako im je izrečena mjera samoizolacije ili ako imaju saznanja da su zaraženi s  COVID-19,
  • da ne dovode dijete u ustanovu ako dijete ima simptome respiratorne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, grlobolja, proljev, povraćanje), ako ima izrečenu mjeru samoizolacije ili ako je dijete zaraženo s COVID-19.

ULAZAK I IZLAZAK IZ VRTIĆA

  1. Prilikom ulaska u vrtić poštivati pravilo međusobnog razmaka od 1,5 metar.
  2. Dolazak u vrtić je do 9 sati. Od 9 do 15 sati vrata vrtića će biti zaključana i roditelji više neće moći ući u vrtić (osim u iznimnim slučajevima prema dogovoru).
  3. Dijete u vrtić dolazi u pratnji samo jedne odrasle osobe.
  4. Odrasla osoba u pratnji djeteta obavezno mora imati masku, u protivnom ne može ući u prostor vrtića. Maska mora obavezno pokrivati nos i usta.
  5. Prije ulaska u vrtić roditelj/osoba u pratnji obavezno mora dezinficirati ruke.
  6. Prilikom ulaska u vrtić dijete i osoba u pratnji moraju stati na dezinfekcijsku podlogu.
  7. Roditelj/osoba u pratnji s djetetom dolazi do garderobe i preobuva dijete u papučice. Dijete predaje odgojitelju na ulaznim vratima sobe uz što kraće zadržavanje u prostoru vrtića i poštivanje fizičkog razmaka prema drugim osobama. Roditelj ne smije ulaziti u prostor sobe.
  8. Roditelji/skrbnici se ne zadržavaju u prostorima vrtića (unutarnji i vanjski prostori) te izbjegavaju fizički kontakt (bliski kontakt) s drugom djecom, roditeljima/skrbnicima te djelatnicima vrtića (ukoliko to nije nužno potrebno).
  9. Ne preporuča se duža komunikacija roditelja i odgojitelja prilikom preuzimanja djeteta.
  10. Odlazak iz vrtića u svim objektima moguć je u periodu od 12:30 do 13:00 sati za djecu koja koriste 6-satni program, a od 15:00 do 15:30 sati za djecu koja koriste 8-satni program i u tom periodu će vrata vrtića biti otvorena.
  11. Roditelj/skrbnik donosi ruksak s rezervnom odjećom i djetetovim stvarima (po mogućnosti pripremiti stvari za period od tjedan dana). Ruksak s opremom sadrži: pidžamu,  rezervnu odjeću i obuću (donje rublje, čarape), pelene, dudu, bočicu za one koji ih koriste. Ukoliko je potrebno, roditelj/skrbnik i tijekom tjedna donosi čistu odjeću i potrebne stvari.
  12. Preporuča se da se roditelji ne zadržavaju u grupicama ispred vrtića.
  13. Prilikom dolaska po dijete slijediti iste ove upute. Odgojitelj dijete predaje roditelju/osobi u pratnji na vratima sobe.

Molimo roditelje za potpuno pridržavanje svih navedenih mjera, kako bismo zajedničkim snagama i vlastitom odgovornošću spriječili mogućnost pojave zaraze zbog naših propusta.

ADAPTACIJA/PRILAGODBA

  1. Malo duže zadržavanje (do 15 minuta) moguće je samo kod prilagodbe djeteta na novu sredinu na početku uključivanja u ustanovu. Roditelj smije boraviti u pretprostoru sobe (garderobi).
  2. Obavezno nošenje maske.
  3. U pratnji djeteta može biti samo jedan roditelj.

SURADNJA S RODITELJIMA

  1. Svaki roditelj ima mogućnost dobivanja individualnih informacija o djetetu i sudjelovanja na roditeljskim sastancima. Individualne informacije se mogu održati na zahtjev roditelja i na zahtjev odgojitelja.
  2. Mogu se održati roditeljski sastanci i individualne informacije licem u lice na način da se kontakt roditelja i djelatnika vrtića smanji na najmanju moguću mjeru uz pridržavanje epidemioloških mjera (nošenje maske i fizička distanca uz preporuku otvorenih prozora).
  3. Mogu se održavati roditeljski sastanci i informacije elektronskim putem (e-mail, Viber, Zoom i sl.).

PROSLAVA ROĐENDANA

  1. Dozvoljeno je unošenje individualnih rođendanskih paketića (posebno pakirano za svako dijete).
  2. Dozvoljeno je donijeti sok koji će odgojitelji djeci dijeliti u jednokratne čaše, prema higijenskim uputama.
  3. Odgojitelj će osmisliti proslavu rođendana na adekvatan način u vidu raznih odgojno- obrazovnih i zabavnih aktivnosti.

MJERE SUZBIJANJA BOLESTI UZROKOVANE KORONAVIRUSOM  (COVID-19)

  1. Bolesno dijete ne smije doći u vrtić. Roditelji/skrbnici dužni su izmjeriti tjelesnu temperaturu djetetu svaki dan prije dolaska u ustanovu, te u slučaju povišene tjelesne temperature ne smiju dovoditi dijete u ustanovu već se javljaju telefonom ravnatelju ustanove  i izabranom pedijatru/liječniku obiteljske medicine radi odluke o testiranju i liječenju djeteta.
  2. Djeca sa znakovima drugih zaraznih bolesti ne smiju dolaziti u ustanovu.
  3. U slučaju pojave temperature dok dijete boravi u vrtiću roditelj je obavezan odmah po pozivu odgojitelja, psihologinje ili ravnateljice vrtića doći po dijete i obratiti se pedijatru. Odmah nakon obavljenog pregleda roditelj mora javiti informacije o zdravstvenom stanju djeteta matičnom odgojitelju.
  4. Roditelj obavezno treba javiti ravnateljici ili matičnom odgojitelju ako dođe do bilo kakvih promjena u zdravstvenom stanju djeteta te ako se COVID-19 dijagnosticira nekom od ukućana ili bliskim kontaktima.
  5. Djelatnici između sebe trebaju poštivati fizički razmak od 1,5 metra. Fizički razmak među djecom nismo u mogućnosti osigurati.
  6. Obroci se, ovisno o skupini, poslužuju u sobama ili blagovaoni. Hranu dijele odgojitelji po strogim higijenskim uputama (sredstvo za dezinfekciju ruku, maska, rukavice), nema samoposluživanja djece. Razmak između stolova za blagovanje je 1,5 metar, te je strogo  određen raspored sjedenja djece.
  7. Cijeli unutarnji prostor i oprema te igrala na vrtićnim igralištima se svakodnevno čiste i dezinficiraju.
  8. Za vrijeme boravka djeteta u vrtiću dostupni smo vam u svakom trenutku putem telefona.